Untitled Document
   ШТА ТРЕБА ДА ЗНАШ О ДРОГАМА!


Шта треба да знаш о дрогама!

Овде ћеш наћи
Информације о различитим дрогама, њиховим дејствима, ризицима које носе, предлоге о томе како решити проблеме уколико се појаве.

Упознај се са следећим
Шта каже литература, искуство, шта кажу стручњаци, како остати безбедан и одолети изазовима.

Треба да знаш да различите дроге изазивају различите ефекте на тело, али они најчешће не трају дуго. Када прође дејство дроге, многи постају депресивни. Ризик да постану зависници је велик.
Истраживања су показала да особе које у младости почну да пуше цигарете и користе алкохол, чешће експериментишу са употребом дрога, од непушача и оних који не пију.


Твоја оговорна одлука

Уколико си адолесцент, велике су шансе да ћеш у неком тренутку свога живота бити изложен неком облику психоактивних субстанци. Буди одговоран према себи!


Размисли

Да ли познајеш некога ко је експериментисао са дрогама или их користи?
Да ли познајеш некога са озбиљним проблемима због коришћења дрога?
Заузми исправан став када су дроге у питању. За почетак информиши се о њима.


Препознај ризик

Уколико располажеш информацијама о дрогама, њиховом дејству и ризицима које носи њихово коришћење, лакше ћеш препознати ко их користи. Тако можеш да помогнеш својим пријатељима, посебно уколико приметиш да узимају нешто што мења њихово понашање и што би могло да буде штетно по њих.


Не заборави

Има пуно лепих ствари у којима се можеш опробати, као што су спорт, музика, писање, цртање, планинарење, страни језици, и многе друге могућности. Одлучи се за једну од њих!


Донеси исправну одлику покажи свој став!

И не заборави, ВЕЋИНА МЛАДИХ НЕ КОРИСТИ ДРОГЕ!

Пријатељи су драгоцени, али понекад притисак који пријатељи врше може да доведе до тог да урадиш нешто што иначе не би радио, а такође остајеш свестан да се такви поступци не уклапају у оно што ти сматраш да је за тебе најбоље. Може се догодити да чак и узмеш дрогу када изађеш са друштвом, иако никада о томе ниси ни размишљао/ла. Окружење твојих пријатеља ће извршити "притисак" на тебе и твоје сазнање да у том тренутку већина око тебе узима дрогу може да доведе до оваквог искуства..
Одупри се! Ти то можеш!
Уколико ти се догоди да ти неко упорно говори да треба да узимаш дрогу да би се уклопио у друштво - размисли добро. Било би корисно да прво поразговараш са неким у кога имаш поверења. То може бити неки члан твоје породице, неко коме верујеш, па чак и наставник, ако ужива твоје поверење можеш опуштено да разговараш са њим. Тако ћеш лакше донети одлуку на основу правих и потпуних информација, уважавајући савет особе од поверења..

Помози пријатељима ако приметиш да су у невољи зато што су користили дрогу!

Ако приметиш да су твоји пријатељи управо ти који користе неку дрогу, а почели су да се понашају другачије, да се жале на некакве тегобе, покушај да им помогнеш.

Имај на уму да они могу да се жале на:

вртоглавицу, несвестицу или мучнину, изненадни умор, главоболу а често и грчеве, посебно у рукама и ногама.
Ако ти се учини да су збуњени, а иначе то нису и/или имају отежано дисање, посебно обрати пажњу на њих! Вероватно су нешто користили.
Уколико приметиш да у таквом стању пију доста воде, покушај да их спречиш, јер то може да буде осано по њи. Тако чеш помоћи!
Уколико се неко од њих изненада онесвести одмах позови хитну помоћ (94).
Уколико си и сам тужан или нервозан, то није разлог да посегнеш за дрогом!
Дрога није решење за тугу, јер дрога може да погорша твоја осећања и расположење.

Могуће ризици због коришћења дрога су проблеми са:
 • пријатељима
 • девојком или дечком
 • породицом
 • здрављем
 • новцем
 • школовањем
 • послом
 • безбедношћу (могао би да упаднеш у проблеме са дилерима)

Упамти!

Психоактивне супстанце су све супстанце које мењау стање свести, однос према телу, опажање, расположење мишљење и понашање.
Уколико почнеш да користиш психоактивне супстанце било да се ради о дувану, алкохолу, таблетама или илегалним дрогама у ризику си да постанеш зависник.


Не заборави!

Због употребе дроге многи млади људи, у свету а и код нас, морали су да напусте дом. Неки од њих су морали да напусти и школу, посао, а неки су завршили у болници.
Не заборави да је много младих умрло од последица коришћења дрога!

Треба да знаш
 • Због куповине и употребе дроге можеш доспети у сукоб са законом. Можеш да будеш ухапшен, изведен пред суд или чак осуђен на затворску казну.
 • Да многе земље не дозвољавају улазак онима који су били осуђивани због дроге. На пример, не би могао да уђеш у Сједињене Америчке Државе уколико дођеш у сукоб са законом због поседовања или коришћења дроге.
 • Да никад не мешаш различите дроге, чак ни са алкохолом.
 • Дроге ретко садрже супстанце које ти мислиш да садрже.
 • Када их неко купује не зна ништа о њиховом саставу.
 • Алкохол је врста дроге. Немој да возиш уколико си пио, а не дозволи ни својим пријатељима да возе ако су у истом стању. Исто важи и ако су узели неку другу врсту дроге.


Упамти како да пружиш прву помоћ

Број телефона хитне помоћи je 94!
Уколико се неко од твојих пријатеља онесвести, позови одмах 94 - хитну помоћ!
У међувремену, док хитна помоћ не стигне, постави преијатељи у специјалан положај - окрени га на страну, забаци му главу уназад да би могао/ла да дише.
Уколико приметиш да су му дисајни путеви блокирани, ошисти их, олабави одећу, провери да ли дише и да ли је пулс нормалан и остани са њим док не стгне помоћ.
Ако урадиш све ово урадио си много и помогао пријатељу.


***Текстови су преузети од разних аутора и доступни су јавности у разним облицима.