Untitled Document
ПРЕПОЗНАЈ ИХ КАКО БИ РЕКАО - НЕ!


Дуван и алкохол
(пиће, ћепи, пљуге, цигаре)

   Употреба алкохола је веома заступљена у нашој земљи. Опијање или стално узимање алкохола могу да доведу до оштећења јетре, мозга и других важних органа и система. Мешање алкохола са другим дрогама је веома опасно. Пијани људи чешће доживљавају несреће учествују у више туча и слично. Алкохол такође утиче и на потенцију.

Савет: Никад не вози ако си пио/пила! Запамти: Твоје реакције су успорене.

Дуван је узрок највећег броја смрти у Србији. Никотин брзо изазива зависност. Пушење може да доведе до оштећења срца и плућа и појаве малигних обољења. Такође, пушачи шире непријатан мирис дувана, нису тако добри у спорту и имају мање новца за друге потребе.Канабис - марихуана, хашиш
(трава, вутра, грас, зелено, ганџа, хедовина, хибрид, џиџа, сканк)

   Марихуана се добија од осушених листова и цветова (хедова) конопље (канабиса).
Хашиш се смола и обично је јачи од марихуане.
Дејства зависе од тога како се особа осећа пре него што је узме, колико је узела и колико је јака супстанца. Обично почињу након 2-5 минута и трају 1-5 сати.

Активни састојак конопље (ТХЦ - тетрахидроканабиол) може да изазове заборавност, проблеме са учењем или проблеме на радном месту. Не заборави, ова дрога доводи до напетости па и ча до параноје.
Пратећи ефекти су сувоћа уста, проширене зенице, црвенило очију, убрзан рад срца, неконтролисан смех, халуцинације.Спид, speed, амфетамин
(брзина, зина, патике, упграде)

  Спид упрзава рад срца, утиче на крвни притисак и даје осећај повећане енергије.
Дејства почињу обично након 40 минута и трају 6-8 часова, након чега обично следи колапс. Могу се јавити замор, напади панике, потом депресија, а инфекције и прехладе су чешће.

Мешање спида и антидепресива може да буде смртоносно.
Узимање спида са другим дрогама, као што је алкохох, изразито је напорно за организам и опасно.Халуценогени ЛСД и печурке
(есид, трип, слика, кесли, јпг, хофман, допсица, бициклиста / гљиве, вугљи, чурке, псилоцибе, хавајке)

  ЛСД и печурке са псилоцибином су веома снажни халуциногени. Они делују тако да се под њиховим дејством околина види веома чудно. Утичу на то шта се мисли о самом себи и околини. Због њих се познати предмети, људи и музика могу чинити чудним.

Дејства могу да трају од 8 до 12 часова, па и дуже, Праћени су триповима. Трипови су увек ризични. Често се заврше као хорор трипови услед чега се постаје параноичан и депресиван. Такође, могу се јавити флеш-бекови код корисника, што значи да се осети исти ефекат чак недељама након узимања халуциногена, чак и ако се ништа не унесе поново.Кокаин
(кока, кокта, кокс, бело)

  Кокаин је бели кристални прах. Убрзава рад срца и повећава крвни притисак.
Дејство се огледа у интезивном осећају еуфорије који траје око 2 минута, наког чега следи нешто мање интезиван осећај који траје 20-30 минута. Може да изазове мучнину, нервозу или агресивност.

Кокаин брзо изазива зависност и многим корисницима ј епотребно све више да би стално имали тај осећај еуфорије.

Последице коришћења: необузданост, параноја, несаница, губитак мотивације, депресија, "кокаинске бубе" - осећај мравињања под кожом, обољење срца, оштећење носа и слузокоже.Хероин
(доп, ујдо, пајдо, жуто, хорс, допуна, паја, јупа, упс)

  Хероин је бели или смеђи кристални прах који може да се шмрче, пуши или убризгава у вену. Хероин екстремно брзо и лако изазива зависност, без обзира на то како се користи.
Исто важи и за било коју другу опоидну супстанцу, као што је опијум, морфијум, итд.
Хероин изазива ефекте који се јављају одмах при узимању а трају 4 до 5 сати.

Зависност од хероина је скупа. Сиромаштво прати ову зависност.

Коришћење истих игала и шприцева међу корисницима изазива инфекције хепатитисом-Ц и ХИВ-ом/АИДС-ом.


Хероин је једна од најопаснијих дрога.Екстази
(бомбоне, ексери, кексићи, бомбонице, чавли, анкери)

  Екстази (МДМА) је у облику таблете - различитог облика и величине, различите боје (код нас су најчешће плаве и беле), са веома бројним и различитим знацима утиснутим на површину таблете (смајли, мерцедес, делфин, пума,..) или у облику прашка.
Екстази је синтетичка дрога која има комбиновано стимулативно и халуциногено дејство. Први ефекти почињу 20-90 минута по узимању и трају 4-6 сати.

Ова дрога убрзава рад срца , повишава крвни притисак, телесну температуру, изазива жмарце и презнојавање, вид се замагљује, јавља се осећај блискости са другима, несаница, напетост, халуцинације, параноја.Инхаланси
(лепак, растварачи)

  Дување лепкова или растварача може брзо да доведе до оштећења мозга, а њихово дејство на срце и плућа може бити смртоносно.
Дуготрајна употреба доводи до оштећења јетре, бубрега, плућа и нервног система. Инхаланси изазивају агресивно понашање.
***Текстови су преузети од разних аутора и доступни су јавности у разним облицима.