Untitled Document

Шанса за нови живот

Трансплантација или пресађивање органа данас је у свету и код нас прихваћен и успешан начин лечења болесника, код којих је из било којих разлога дошло до неповратног отказивања функције појединог, за живот потребног органа.

Који се делови тела могу пресађивати?

Данас се могу пресађивати органи (бубрези, јетра, панкреас, срце, плућа) и ткива (кожа, делови кости, рожњача, срчани залисци).


Како се добијају органи?

Органи се добијају од умрлог у боничкој установи, на начин редовног хируршког захвата, код особа код којих је наступила мождана смрт.


Шта је мождана смрт?

Кад је мозак неповратно оштећен, пацијент је мождано мртав-нема изгледа да се то измени. Но његови органи- срце, јетра, бубрези, могу даље остати у функцију и то само уз подршку савремених медицинских апарата. Ови органи тада могу бити пресађени другом човеку.

Шта је донирање органа?

Донирање органа је знак човекољубља и племенитости, којом једна особа исказује своју жељу и намеру да након смрти поклони било који део тела због пресађивања, како би се помогло тешким болесницима.


Ко може бити донор органа или ткива?

Свака особа је потенцијални давалац органа, ако се за живота није изричито томе противила. Медицински услов за то је да су органи и ткива у тренутку смрти особе погодни за пресађивање.


Шта се догађа након узимања ткива и органа?

Поступак добијања органа одвија се у стерилним условима, у операционој сали, који извршава тим квалификованих лекара. Даривање органа не нагрђује тело покојника и не одлаже сахрану.


Како поједине религије тумаче даривање органа?

Све светске религије подржавају даривање делова тела сматрајући то чином племенитости и личног избора.


Шта треба да учини донор?

Када особа за време живота, одлучи да завешта органе и ткива након своје смрти, у жељи да се спасу животи других тешко болесних људи, пожељно би било да ту одлуку потврди писменим путем, тако што ће попунити донорску картицу. Ову своју одлуку пренесите својим најближим пријатељима и родбини, јер ће они бити први којима ће лекари саопштити констатовану мождану смрт.

Шта је донорска картица?

Донорска картица је постала тема за разговор, изазов за размишљање, стварање става у заједницама људи, у првом реду у породици. Уједно представља знак племените бриге за другог човека.

Како добити донорску картицу у нашем Дому здравља?

Да би добили донорску картицу у Дому здравља Бечеј потребно вам је мало добре воље и лична карта. Код вашег изабраног лекара можете добити формулар који ћете попунити. Дом здравља Бечеј ће проследити тај формулар Клиничком центру Војводине и за месец дана ће вам стићи ваша донорска картица на кућну адресу.

 

Донорски информациони центар Војводине

Ако имате неких питања или желите више да сазнате о трансплантацији можете се обрати донорском информационом центру на број телефона 021/520-141.

***Текстови су преузети од разних аутора и доступни су јавности у разним облицима.