Untitled Document
   Рано откривање рака дебелог црева


    Шта је рак дебелог црева?
Рак дебелог црева је злоћудни тумор који настаје у дебелом цреву. Медициниски назив за ову болест је колоректални карцином.

    Који су симптоми рака дебелог црева?
Особа која болује од полипа или рака дебелог црева не мора имати било какве тегобе, нарочито у раној фази. У случају да тегобе постоје, најчешће се ради о променама у навикама и ритму пражњења црева (нагло настао затвор, измена затвора и учестале столице, столица истањена као оловка), необјашњено губљене телесне масе или анемичност услед недостатка гвожђа.
Уколико имате неку од горе наведених тегоба обратите се Вашем лекару за савет!

    Ко може да оболи од рака дебелог црева?
Од рака дебелог црева може да оболи практично свако, али најчешће се јавља код људи старијих од 50 година. Ризик за обољевање расте са годинама старости. И мушкарци и жене су у поједнаком ризку од ове болести.    Да ли спадате у групу са повећаним ризиком?
Већи ризик од просечног да оболите од рака дебелог црева можете имати уколико сте Ви или неко од вачих блиских рођака имали полип или тумор дебелог црева или уколико дуго болујете од запаљенских болести црева као што су улцерозни колитис и Кронкова болест. Особе са повећаним ризиком раније отпочињу са редовним прегледима. Уколико мислите да сте у групи са повећаним ризиком, разговарајте са својим лекаром када треба и који је најбољи начин да прегледате дебело црево.

    Шта је скрининг (screening)?
Скрининг подразумева редовну примену одређених прегледа или тестова код здравих особа у циљу откривања промене које претходе настанку рака или рака у раној фази. Циљ скрининга је спречавање настанка болести или њено рано откривање.

    Редовни прегледи могу да спасу живот?
Ако имате 50 или више година, подвргавање скрининг тесту за рак дебелог црева може да Вам спаси живот из следећих разлога:
  • Рак дебелог црева обично настаје од полипа. Полипи су доброћудне израслине у унутрашњости црева. Током времена, у неким полипима могу да се јаве злоћудне промене (рак).
  • Скрининг тестом полипи се могу открити и потом уклонити пре него што у њима настану злоћудне промене.
  • Скрининг тестом се, такође, може открити и рак дебелог црева у раној фази када су шансе за излечење одличне.    Скрининг тест
Као скрининг тест користи се преглед столице на присуство голим око невидљиве крви ( - енг. Fecal Occult Blood Test).
Овај преглед особа спроводи сама, код куће, користећи посебне тест картице или тест траке. Узроци се узимају из једне или три узастопне столице након чега се тестови носе лекару који тумачи резултате теста. Тест се спроводи једном годишње. Овим тестом се открива да ли у столици постоје трагови крви који могу бити последица различитих обољења, укључујући полипе и туморе дебелог црева. Особе код којих је тест позитиван тј. код којих се открије присуство крви у столици, упућују се на колоноскопију како би се отркрио узрок крварења.

    Колоноскопија
Колоноскопија је преглед целокупног дебелог црева савитљивим инструментом који на врху има камеру и којим се открива преко 95% промена у дебелом цреву. Овим прегледом могуће је уклонити рузичне полиле дебелог црева и на тај начин спречити настанак рака дебелог црева или открити рак дебелог црева у почетној фази.

 

***Текстови су преузети од разних аутора и доступни су јавности у разним облицима.