Untitled Document
   Упутство за самопреглед дојке

Осам начина да се смањи ваш ризик обољења од рака

Око 80% свих карцинома могу се потенцијално спречити малим променама вашим начином живљења.

1. Једите више свежег воћа и поврћа, посебно оног које је богато витаминима А и Ц.
2. Користите храну са више биљних влакана, а смањите употребу биљних и животињских мастим.
3. Смањите употребу димљене и нитратима (шалитром) конзервисане хране.
4. Не пушите или се одвикните од пушења.
5. Смањите телесну тежину.
6. Избегавајте прегледе рендгенским "X зрацима", осим ако нису неопходни као нпр. у мамографији.
7. Избегавајте употребу естрогена, односно узимајте их само уколико су неопходни.
8. Избегавајте употребу алкохола.
СЕДАМ ЗНАКОВА УПОЗОРЕЊА

1. Промене у навикама пражњења црева или мокраће
2. Рана која не зараста
3. Неуобичајено крварење или исцедак
4. Задебљање или чвор у дојци или на другим местима
5. Тешкоће у гутању или губитак апетита
6. Промене на младежу или брадавицама
7. Дуготрајни кашаљ или промуклост

УКОЛИКО СЕ ЈЕДАН ОД ОВИХ СИМПТОМА ПОЈАВИ, ЈАВИТЕ СЕ СВОМ ЛЕКАРУ

Упутство за самопреглед дојке

I Фаза: У Купатилу

Под тушем уз подигнуту једну руку изнад главе кружним покретима прстију систематски опипати све делове дојке. Не користити саме врхове прстију већ њихове завршетке и при пипању обратити посебну пажњу на постојање задебљања, чворића, тумора и слично. Десну руку употребити за преглед леве дојке, а леву руку за десну дојку.
II Фаза: Пред огледалом

Поставите руке на бокове и чврсто их пристикујући, покушајте да затегнете грудне мишиће на којима леже дојке. Истовремено у огледалу трагајте за асиметричним променама на дојкама у смислу испупчења, улегнућа, увлачења коже или брадавице. Лакше асиметрија у величини дојки није значајна јер је присутна у највећем броју жена.
III Фаза: Пред огледалом

Подижући полагано руке изнад главе трагајте за напред наведеним променама на дојкама, чије подизање руку потенцира промене на кожи и брадавицама, па постају лакше уочљиве.
IV Фаза: Лежећи положај

Да би најбоље прегледали десну дојку, легните и поставите јастук под десну лопатицу и истовремено подигните десну руку изнад главе. То омогућава да се дојка распростре по највећој површини грудног коша, па је најтања и најлакша за преглед. Поновити преглед и на другој страни.
V Фаза: Лежећи положај

Приликом пипања десне дојке користите врхове пстију леве руке, са кружним покретима, почевши од периферије дојке према брадавици, најбоље као кретање казаљке на сату. Обратите пажњу на улегнуће и чвориће. Задебљање ткива на бази дојке у облику руба је нормална појава. Поновите преглед леве дојке са десном.
VI Фаза: Лежећи положај

На крају прегледа нежно стисните брадавице обе дојке, ради евентуалног открића исцедка или сукрвице.
Зашто је важно да прегледате ваше дојке?
Сигурно је да ће једна од 10 жена вероватно оболети од рака дојке. Према томе, редовним самопрегледом дојки сваког месеца у стању сте да откријете сваку ненормалност и тумор у дојци у најранијем стадијуму. Не заборавите да је могућност излечења рано откривених карцинома дојки више од 85%.

Зашто прегледати дојке сваког месеца?
Самопреглед дојке је врло једноставна процедура која захтева само огледало и пар минута времена, а може бити изузетно корисна, па га је најбоље редовно понављати седам дана од почетка сваке менструације, односно код особа у менопаузи или без материце првог дана сваког месеца.

Да ли је боље да одлазим код лекара на преглед?
Сигурно, али ако желите да прегледе вршите редовно, сваког месеца, то ће и Вама и Вашем изабраном лекару одузети превише времена, а ако Ви научите да вршите преглед сваког месеца, врло брзо ћете научити да уочите сваку промену, па онда треба да одете код Вашег изабраног лекара.

Шта ако напипам чвор на дојци?
Налаз чвора у дојци не значи одмах и да имате рак дојке, јер постоје бројна доброћудна оболења дојке, која се презентирају чворем у дојци. Међутим, неопходно је да одмах одете код свог лекара, који ће утврдити о чему се ради, а никако немојте да одлажете посету изабраном лекару, зато што се бојите шта ће он рећи. Ако сте своје прегледе вршили редовно, промена је рано откривена са добрим шансама за излечење, па не треба да губите време.

Како могу да закључим да ли се ради о доброћудном или yоћудном тумору?
Ви сами то не можете, па то морате препустити онкологу, који ће после прегледа начинити и рендгенско снимање дојке (мамографију), да би закључио о природи нађеног тумора, а вероватно урадити пункцију (узимање ћелија за преглед или Вам саветовати биопсиху – хируршко уклањање тумора, ради прегледа под микроскопом), односно започети одмах са третманом, ако је потребно.

Шта ако се посумња на рак?
Неопходно је почети са лечењем тумора дојке одмах. Пошто савремена терапија карцинома дојке зависи од величине и локације тумора, година живота и стања проширености болести то се и примењују различити облици комбинованог лечења (операција, зрачење, цитостатска, хормонална терпија итд.) Неопходно је да се јавите установи која се тим проблемом бави.


***Текстови су преузети од разних аутора и доступни су јавности у разним облицима.