Untitled Document
   Савети за здрава леђа

    Лумбални синдром

    Лумбални синдром је назив за бол у слабинском делу кичме, односно крстима. Бол може бити веома јак, некад повремен, јавља се постепено или нагло и врло често се понавља. Готово 80% људи барем једанпут током свог живота има бол леђима, а половина радно способнох људи због истих тегоба затражи помоћ лекара и боловање.
    Структура кичменог стуба која је најчешће захваћена процесом дегенерације је међупршљенски диск, који старењем трпи бројне промене. Како кичма носи велик део тежине човека, стрес изазван статички или окретима доводи до хернијације диска (долази до притиска диска на одговарајући кичмени корен, место одакле полазе сви нерви). Код неких болесника бол се шири дуж задње стране нонге све до стопала, и тада говоримо о ишијасу (исхијалгији).

    Узроци
    Поред савременог, нездравог начина живота, до поремећаја у слабинском делу кичме доводи и прекомерено оптерећење кичме. Узроци бола у кичми најчешће су у комбнације фактора који повећавају ризик од повреде: старење, остеопороза, хернијација диска, слабост леђних мишића, физички напори, подизање тешких предмета, савијање, сагињање, изненадни неспретни покрети, повећања минерална густина костију, пушење, вибрације, гојазност, тумори кичме и органа у карлици и изван ње.

    Лечење
    Болест је бенигне природе и има добру прогнозу. Тегобе престају за неколико дана, али могу да трају до 6 недеља и дуже. Лечење које захтевају бол у кичми и ишијас може трајати недељама, месецима па и годинама. Лечење може да буде конзервативно (медикаметна тераапија-лекови, физикална терапија ергономска едукација) или оперативно.
    Све док постоји бол потребно је избегавати подизање предмета, изненадне покрете и неудобне положаје.
    Изузетну важност при лечењу болести кичме имају интензивне, дуготрајне и редовне физичке вежбе (кинезитерапија), које се могу научити под надзором физиотерапеута. Вежбе су корисне због разгибавања и одржавања покретљивости слабинског дела кичме и јачања мишића. Не сме се заборавити важносст исправног држања тела.
Држање тела
 
       Заштитни положај
 
Правилно Неправилно Правилно Неправилно

Вежбе за јачање леђних мишића
 
Подигние једну ногу на клупу, док је нога на којој стојите благо савијена.
Благо се нагните напред док не осетите затезање у задњем делу бутина, врху листа и задње стране колена.
Задржите положај 8 секунди.
Заузмите клечећи положаји и спустите дланове на под тако да вам руке буду у истој линији са раменима, а ноге са куковима.
Лагано подижите леву руку и десну ногу тако да оне буду паралелне са подом.
Вежбу поновите 10-15 пута, а затим промените руку/ногу.
Лезите на леђа и савијте ноге у коленима тако да вам стопала буду на поду.
Руке испружите ка коленима (или их држите иза главе). Затежући стомачне мичиће нагните се напред док вам се рамена не одвоје од пода.
Задржите се у овом положају 3 секунде.
Лезите на леђа и прекрстите ноге као када седите на столици.
Са обе руке ухватите ногу која је испод и повуците колено ка грудима док не осетите затезање у бутинама и куковима.
Задржите се у овом положају неколико секунди.
Заузмите клечећи положај и спустите дланове на под тако да вам руке буду у истој линији са раменима а ноге са куковима.
1. Спуштајте главу док истовремено подижете средишњи део леђа навише.
2. Подижите главу док истовремено подижете кукове (не одвајајући колена од земље), допуштајући да вам стомак пада ка поду.
Лезите на леђа и савијте ноге у коленима тако да вам стопала буду на поду.
Руке ставите иза главе. Затегните стомачне мишиће тако да вам леђа читавом дужином буду припијена за под.
Задржите положај 5 секунди, затим се опустите и поновите вежбу неколико пута.
Лезите на леђа и савијте ноге уколенима тако да вам стопала буду на поду. Руке ставите на груди (иза главе или са стране). Спуштајте прво на леву, затим на десну страну тако да се оне што више приближе поду.
Задржите ноге у том положају 20 секунди, а атим промените страну. Рамена све време држите на поду.
Заузмите положај "ниског старта". Спуштајте тело према доле, ка коленима ноге која је напред, спуштајући се на бутину. Замените ноге и поновите вежбу.
Лезите на леђа и савијте ноге у коленима. Рукама обухватите ноге испод колена и повуците их ка грудима, чврсто их привијајући.
Задржите се у том положају 5-10 секунди.

 

***Текстови су преузети од разних аутора и доступни су јавности у разним облицима.