Untitled Document
   Рано откривање рака грлића материце


    Шта је рак грлића материце?
Рак грлића материце настаје на доњем делу материце, који је окренут према вагини. Болест почиње када се неке ћелије грлића материце промене и почну неконтролисано да се умножавају.

    Шта проузрокује рак грлића материце?
Рак грлића материце је проузрокован неким типовима Хуманог папилломавируса (ХБВ). Генитални ХПВ се углавном преноси сексуалним контактом. ХПВ је веома распрострањен, али већина жена заражених ХПВ-ом оздрави у периоду од 6 до 24 месеци, а да често и не зна да је била инфицирана.
Међутим имуни систем неких жена не успева да се ослободи ХПВ-а и ризик за појаву рака грлића материце тада повећан.

    Шта је рано откривање рака грлића материце?
Потребно је неколико година да би промене на грлићу материце изазване вирусном инфекциом која дуго треје, прерасле у рак. Редовни прегледи имају за циљ да промене на грлићу материце пронађу рано, пре него настане рак, онда када могу лако да се отконе. Преглед за рано откривање рака грлића материце обавља се Папаниколау тестом.
Овај тест се ради најмање једном у три године свим женама у животној доби од 29 до 69 година.    Како се одвија Папаниколау тест?
У току кратког и безболног гинеколошког прегледа, Ваш гинеколог ће пажљиво четкицом или шпатулом, узети брис са грлића материце. У том брису се налазе и неке ћелије с површине грлића материце. Узорак се потом шаље у лабораторију где ће бити анализиран под микроскопом у потрази за ћелијама које имају абнормалне промене. Овај преглед се назива Папаниколау тест (Папа тест).
Преглед никада не треба обављати у време менструације. Два претходан дана немојте имати сексуалне односе и немојте користити никакве вагиналне третмане.

    Шта се дешава када дође резултат?/div> Код жена које иду редовно на прегледе ретко се Папаниколау тестом нађе рак. Већина жена има нормалан резултат Папаниколау теста. У том случају ризик да добијете рак грлића материце је мали.
Неке жене имају абнормалан резултат Папаниколау теста. То значи да у су њиховом брису нађене ћелије које показују неке промене. Сви абнормални резултати захтевају даље прегледе. Неке промене које се открију додатним прегледима треба одстранити како не би прерасле у рак. Једноставан третман који углавном може да се обави амбулантно је нејчешће довољан. Такви третмани ретко утичу на сексуални живот жене или њену могућноста да има децу.

 

***Текстови су преузети од разних аутора и доступни су јавности у разним облицима.